July 22, 2021

Het belang van SEO voor jouw blogwebsite

Hi blogger! Wat jij wil is natuurlijk dat je goed vindbaar bent op Google en zoveel mogelijk traffic naar je website genereerd. In de praktijk blijkt dit toch lastiger dan je misschien zou denken. Wil jij meer verkeer naar je blog, dan zul je bij het schrijven rekening moeten houden met SEO (Search Engine Optimization). Om maximaal van SEO te profiteren, is het van belang om te begrijpen wat het is en hoe je dit met een paar simpele tips toe kan passen. Wij geven je in dit blog tips hoe jij SEO kan toepassen op jouw blogwebsite.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine-optimalisatie. Met een goede SEO-strategie kan jij hoger ranken in Google met jouw website. Bij SEO wil jij dat jouw pagina’s dus zo hoog mogelijk ranken in de zoekmachine.

Er is veel over geschreven online en in elke grote organisatie of marketingbureau is wel een SEO-specialist te vinden – want SEO is een vak apart. Vandaag beginnen wij bij de basis, op deze manier kan jij al heel wat extra verkeer genereren naar je website. Lets go!

Waar moet ik beginnen?

SEO is een vak. En om eerlijk te zijn, best een ingewikkeld vak. Op internet kun je uren lezen over SEO en de bijhorende technieken en strategieën. Als jij dit leest, weet jij waarschijnlijk nog niet heel veel van SEO. Daarom beginnen we bij de basis, en dat zijn 3 belangrijke factoren.

3 pijlers van SEO

Bij SEO zijn er eigenlijk maar drie hele belangrijke factoren die er écht toedoen:

 • Techniek van je website;
 • Content op de website;
 • Autoriteit van je website.
Vaak wordt gezegd: ‘Google is your best friend!’. Heb jij deze 3 pijlers goed op orde, dan ziet Google jou ook als best friend, en als blogger wil jij natuurlijk niets liever dan dat Google jou heel leuk vindt.

#1: Techniek

Zorg dat je een goed CMS hebt. Bijvoorbeeld Webflow, WordPress of bij een grotere webshop Magento. Onze favoriet voor een blogwebsite is Webflow.

Mocht je WordPress gebruiken, zorg dan dat je de SEO plug-in Yoast geïnstalleerd hebt. Met deze plug-in ben jij al een heel eind op weg.

Daarnaast is de snelheid van jouw blogwebsite erg belangrijk. Google zelf adviseert je laadtijd onder de 1,4 seconde te brengen. Goede tools om dit te testen zijn Pingdom, GTMetrix of voor uitgebreide analyse Pagespeed Insights van Google.

WordPress is door de vele plug-ins en gekke codes vaak langzaam. Wat wij daarom aanraden is een Webflow website, deze is ten alle tijden snel omdat het geen plug-ins bevat. Het zou zelfs het snelste CMS systeem van dit moment zijn!

Er is nog veel over de techniek van jouw blogwebsite te schrijven. Wij lichten hieronder nog enkele belangrijke tips toe, zorg dat je deze goed op orde hebt. Het zijn maar een paar simpele technische tips, maar ze helpen gegarandeerd!

 • Zorg voor een duidelijke menustructuur.
  Google vindt het niet leuk om te moeten zoeken, evenals de bezoeker van je website. Zorg voor hiërarchie in jouw menu, bijvoorbeeld: home – categorie –subcategorie – detailpagina’s. Zorg dat het logisch is, laat andere mensen het ook lezen.
 • Zorg voor nette URL’s.
  Google wordt blij van mooie URL’s. De URL’s moeten simpel en duidelijk zijn. Als je jouw menustructuur op orde hebt, zullen jouw URL’s logischerwijs hierop aansluiten. Bijvoorbeeld: marketyourbrand.nl/blogs/[blog-titel] is een duidelijke URL. Een URL waar bijvoorbeeld een datum in verwerkt staat is al een stuk onduidelijker www.marketyourbrand.nl/17042021-bloggen-met-webflow. Probeer dit te vermijden.
 • Zorg voor interne linkjes op jouw website.
  Heb je een leuk blog geschreven? Verwijs dan in je blogs naar andere relevante blogs op pagina’s op jouw website. Het maakt niet uit waar je bent op jouw website, zorg dat je zoveel mogelijk relevante linkjes plaatst naar andere pagina’s.

#2: Content

De content van jouw blog is heel belangrijk. Je wilt natuurlijk iets schrijven, wat jouw lezers graag willen lezen en ook daadwerkelijk op zoeken. De makkelijkste manier hiervoor is om je zoekwoord in de Google zoekbalk in te typen, en te kijken welke resultaten je hierbij krijgt.

Stel je hebt een blog over auto’s, en je wil hier wat leuke informatie overschrijven. Type dan het woord ‘auto’ in, en je ziet waar je doelgroep het meest naar zoekt. ↓

Dit heet een zoekwoordenanalyse. Lees in het blog "een zoekwoordenanalyse is niet moeilijk" waarom een zoekwoordenanalyse belangrijk is voor je SEO, maar ook een leidraad is voor je content strategie!

In dit geval zou je dus bijvoorbeeld een blog kunnen schrijven over auto onderdelen. Hier wordt veel op gezocht. Zorg dat je dit zoekwoord vaak in je blog terug laat komen om jouw blog te laten ranken op Google.

Maar, zijn er nog niet. Zorg dat Google jouw blog leuk vindt door de volgende tips toe te passen. Kom maar op met die traffic naar je blog!

 • Titels en alinea’s
  Werk met de juiste titels. Je titel moet altijd het keyword bevatten en het liefst vooraan in de zin. Zorg dat jouw titel een <H1> is. Werk met korte alinea’s met heldere kopjes in <H2> of <H3>.
 • Rich content
  Werk met plaatjes in jouw blog. Google is gek op rich content. Werk dus met zo veel mogelijk plaatjes en video’s.
 • Schrijf je eigen teksten
  Kopieer geen teksten van andere websites, maar zorg dat je uniek bent. Duplicate content vindt Google alles behalve leuk. En de schrijver is hier natuurlijk ook niet heel blij mee.
 • Deel je werk!
  Het delen van jouw blog is heel belangrijk. Want hoe meer jouw blog gezien wordt, hoe belangrijker Google je blog vindt. Vraag altijd of je vrienden of collega’s jouw blog willen liken/delen voor meer bereik.

#3: Autoriteit

Google wordt blij van autoriteit: hoe meer linkjes, hoe blijer Google. Linkbuilding is nog steeds één van de belangrijkste aspecten binnen SEO.

Linkbuilding is het creëren van hyperlinks van andere websites naar jouw site met als doel lezers naar jouw blogs / content te leiden.


Wat kan je het beste doen? Benader andere interessante platformen/bloggers om een linkje op hun website te mogen plaatsen. Wellicht kunnen jullie een linkruil doen. Dan hebben jullie er beiden wat aan, en gaat je autoriteit weer een stukje omhoog! Google blij, jij blij!

Meer traffic naar jouw website

In dit artikel schreven wij de basis over SEO voor jouw website. SEO is veel, heel veel. Maar als jij je aan deze tips houdt, dan weten wij zeker dat jouw SEO resultaten omhoog gaan en jij dus meer bezoekers naar jouw blog krijgt! Kom je er niet uit? Schroom dan niet, en neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Meer blogs