August 2, 2021

Hands-on tips om geld te verdienen met je blog

Je hebt een blog omdat je gek bent gek op schrijven en je kan jezelf hier helemaal in verliezen. Of je gebruikt een blog om te schrijven over jouw product/dienst om nieuwe klanten aan te trekken. Waar je je blog ook voor gebruikt, er zijn meerdere manieren om er geld mee te verdienen. Met bloggen kun jij écht geld verdienen! Wij vertellen je er in dit blog meer over.

Start met affiliate marketing

Affiliate marketing kan een hele effectieve manier zijn om geld te verdienen met je blog. Wat is dat nu precies ‘affiliate marketing?’.

Affiliate marketing houdt simpelweg in dat je als blogger geld kunt verdienen als jouw bezoekers iets kopen bij een webshop waar ze via jouw blog gekomen zijn. Whut? Yes, zo simpel is het echt. Wij leggen het je hieronder uit.

Stel, je hebt een blog over bloemen en boeketten. Je trekt maandelijks heel wat bezoekers aan doordat je goede SEO blogs schrijft en de juiste zoekwoorden gebruikt.

Hoe werkt affliliate marketing?

Deze keer schrijf je een blog over droogbloemen. Weet je wel, van die droogbloemetjes, die nu helemaal hip zijn en iedereen wil hebben. In dit blog verwijs je naar een webshop die naar jouw mening de mooiste droogbloemen verkoopt, zoals bloom on. In overleg met deze webshop, krijg jij een aparte affiliatelink. Van elke bezoeker die via jouw blog op de webshop iets koopt, krijg jij een klein bedrag.

Veel grote webshops, zoals Bol.com, hebben ook een affiliateprogramma. Op internet is ontzettend veel te lezen over affiliatemarketing. Denk je dus dat dit is voor jou is, lees je dan goed in en bekijk welke bedrijven eventueel bij jouw blog passen. Als jij veel bezoekers hebt op jouw site, kan dit zeker een grote inkomstenbron zijn.

De bezoeker merkt er overigens helemaal niets van. Door de affiliatelink krijg jij betaald voor conversies via jouw blog. De bezoeker merkt verder geen verschillen en betaald niets extra.

Tip: zorg wel dat je geloofwaardig blijft en alleen producten en diensten promoot waar je zelf ook echt achter staat. Je wil natuurlijk niet dat jouw bezoekers je niet meer serieus nemen.

Advertorials of betaalde links

Bedrijven kunnen - als ze je interessant vinden - jou ook benaderen om blogs te plaatsen op je site. Zo’n gesponsorde blog noem je een advertorial. Als je het door iemand anders laat schrijven, heb je weer eens een andere auteur op je blog. Je lezer kan het mogelijk leuk vinden, eens wat anders. Maar of dit in jouw contenstrategie past, is natuurlijk aan jou. Je kan het blog natuurlijk ook gewoon zelf schrijven.

Vaak vragen bedrijven ook of ze hun naam of link naar de website in het blog mogen vermelden. Dit kan je dan weer tegen betaling doen. Zo kan je elke click bijvoorbeeld in rekening brengen bij het bedrijf.

Tip: Maak een speciale landingspagina op je blog waarin je de mogelijkheden aangeeft voor bedrijven en samenwerkingen. Als je veel bezoekers hebt, zal je merken dat bedrijven veel interesse in een samenwerking zullen hebben. Zo'n speciale pagina wordt  een media kit genoemd.

Schrijf een exclusief e-book

Maak een e-book speciaal gericht aan jouw doelgroep. Zorg dat je hier exclusieve content voor creëert. Op deze manier kan je een klein bedrag voor het e-book vragen. Je kunt natuurlijk ook zelf een ander product maken en dat verkopen via je blog. Denk aan een cursus. Iets wat bij jouw bedrijf past!

Voedingsdeskundige Camella Bot heeft bijvoorbeeld het E-book "Wat zijn voedingsstoffen" geschreven. Het E-book is gratis in ruil voor een e-mailadres. Zo bouwt Camella een database met e-mailadressen van geïnteresseerde mensen op en kan ze hele gerichte nieuwsbrieven sturen.

De cover van het E-book van Camella Bot

Meld je website aan voor Google Display Ads

Het Google Display netwerk bestaat uit miljoenen websites waar adverteerders banner advertenties kunnen plaatsen. Een banneradvertentie is een advertentie verpakt in een afbeelding met tekst. Zelf kom je deze advertenties overal tegen. Het lijkt heel erg willekeurig, maar dat is het niet.

Voorbeeld van een banneradvertentie
Voorbeeld van een banneradvertentie van Coolblue

De adverteerder heeft wel degelijk invloed op de plaatsing, omdat je in Google Ads:

  • Specifieke websites kan aangeven waar de advertentie getoond moet worden;
  • Remarketing kan doorvoeren. Heeft iemand een pagina of website bezocht? Dan wordt de advertentie op een volgende website getoond;
  • Een globale doelgroepdefinitie kan doorvoeren. Bijvoorbeeld, websites die mensen bekijken als ze geïnteresseerd zijn in woonaccessoires.

Best wel effectief dus! En aangezien jouw website het platform is wat de advertenties faciliteert ontvang jij een deel van de inkomsten. Hoe meer verkeer jouw blog genereert, hoe groter de kans dat mensen op de advertentie klikken en jij daar dus een percentage voor ontvangt.

Hoe zorg ik dat mijn blog advertenties toont?

Daarvoor moet je jouw blogwebsite aanmelden voor Google AdSense. Je maakt een account aan en vervolgens wordt je website beoordeeld. De criteria voor jouw website om onderdeel te worden van het Google Display Netwerk zijn als volgt: 

  1. Jouw website bestaat uit hoogwaardige en unieke content;
  2. Dus geen of in ieder geval, zo min mogelijk gekopieerde of dubbele content;
  3. De navigatie en structuur van de website is duidelijk en overzichtelijk.
Tip: Onthoud altijd dat Google de beste zoekmachine wil zijn. Natuurlijk wil Google graag geld verdienen met advertenties. Toch staat het zijn van de beste zoekmachine voor Google op nummer één. Logisch natuurlijk. Google kan wel alle advertenties goedkeuren en daarmee irrelevante zoekresultaten tonen, maar daarmee verliest Google op den duur zijn gebruikers en vervolgens de adverteerders.

Een membership

Create a followerbase! Geef niet al jouw interessante content gelijk prijs, maar houd je exclusieve content achter voor een betaald membership. Hiermee geef je members de mogelijkheid om te betalen voor extra content. Het maakt niet uit wat voor content je hebt, als jouw volgers geïnteresseerd zijn in de inhoud, dan zullen ze bereid zijn om hier een klein bedrag per maand voor te betalen. Heb je veel memberships? Dan kan dit bedrag snel hoog oplopen.

Market Your Blog

Er zijn meerdere manieren waarop jij je blog weg kan zetten, het is aan jou om te bepalen welke het beste bij jou past. Wil je hier graag hulp bij? Laat het ons weten. Wij staan klaar om je te helpen. Let’s go and ‘Market Your Blog’.

Meer blogs